Radiovyöhyke (RMZ)

SERA-asetuksen kohta SERA.6005 "Radioyhteyttä ja SSR-toisiotutkavastainta koskevat vaatimukset" määrittelee radiovyöhykkeen (RMZ):

VFR-lennoilla, jotka liikennöivät ilmatilaluokkien E, F tai G osissa, ja IFR-lennoilla, jotka liikennöivät ilmatilaluokkien F tai G osissa, jotka toimivaltainen viranomainen on nimennyt radiovyöhykkeeksi (RMZ), on kuunneltava jatkuvasti asianmukaisella yhteydenpitokanavalla tapahtuvaa ilma-alusten ja maa-aseman välistä puheviestintää ja muodostettava tarvittaessa kaksisuuntainen viestintäyhteys, ellei lennonvarmistuspalvelun tarjoaja ole toisin määrännyt kyseisen ilmatilan osalta.

Radiovyöhykkeeksi nimetyt ilmatilan osat vahvistetaan ilmailukäsikirjassa (AIP, Aeronautical Information Publication).

Ennen saapumista radiovyöhykkeelle ilma-aluksen ohjaajan on lähetettävä avauskutsu, joka sisältää kutsun kohteena olevan aseman nimen, kutsumerkin, ilma-alustyypin, sijainnin, lentopinnan sekä lennon aikomukset.

Liikenteen turvallisuusvirasto on vahvistanut ilmailumääräyksellä OPS M1-17 ("Radiovyöhykkeet", linkki sivun lopussa) ilmatilan osat, jotka ovat RMZ-vyöhykkeitä:

Huomioi, että lentopaikan lähi- ja lähestymisalueilla sekä muussakin valvotussa ilmatilassa (lennonjohtoalueet, CTA) vaaditaan kaksipuoleinen radioyhteys lennonjohtoelimen toiminta-aikoina. Tuolloin kyseessä ei kuitenkaan ole määritelmällisesti RMZ-vyöhyke, vaan kohdassa SERA.6001 "Ilmatilojen luokittelu" säädetty, ilmatilaluokasta (C tai D) johtuva radioyhteysvaatimus. Käytännön toiminnan kannalta on kuitenkin olennaisinta muistaa se, että lähi- ja lähestymisalueilla lennettäessä tulee lentopaikan radiojakso olla aina kuuntelulla, riippumatta lennonjohtoelimen aukiolosta.

Ilmailumääräys OPS M1-17: Radiovyöhykkeet